benjaminbacso

Az 5 legfontosabb megbánás az élet vége felé

2019. október 01. 19:35 - BenBacso

Nem régen olvastam egy Bronnie Ware nevű ápolőnőről, aki végstádiumban lévő betegek mellett dolgozott és feljegyezte, hogy ezek az emberek miről állítják, hogy másképpen tennék, ha tehetnék. Íme az öt dolog, ami a leggyakrabban elhangzott:

1_2hb5p8bfysnfmy6realdrg.jpeg

 1. Bárcsak lett volna bátorságom, hogy ne mások elvárásai alapján éljek, hanem önmagamhoz hűen! Ez a leggyakrabban elhangzó, mivel az élet vége felé az ember kénytelen szembenézni a be nem teljesült álmokkal. 
 2. Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat! Érdekes, hogy főleg a férfiakat érinti Bronnie szerint.
 3. Bárcsak lett volna bátorságom ahhoz, hogy kifejezzem az érzéseimet! Örök kérdés, hogy a szeretteinknek mondjuk e elégszer, hogy mennyire fontosak?!
 4. Bárcsak megőriztem volna a kapcsolataimat a barátaimmal és több időt töltöttem volna velük! Érdemes megbecsülni azokat az embereket, akik velünk vannak az úton, ezen emberek számára, inkább hiányként fogalmazódott meg.
 5. Megengedhettem volna, hogy boldogabb legyek! Számomra az egyik legnagyobb meglepetés. Valahogyan az élet vége felé úgy lehet látni, hogy az élettünkkel lehettünk volna elégedettebbek is. 
Szólj hozzá!

10 dolog, amit egy keresztény vezető tehet a fejlődéséért

2019. április 12. 11:52 - BenBacso

A legtöbb vezető akar fejlődni! Ezt látom magam körül. Ahogy vezetőkkel beszélgetek, rendszeresen hallom tőlük. A fejlődésük oka, hogy szeretnék, ha ezáltal az általuk vezetett szervezet is jobb lenne. Különös, hogy vágynak a fejlődésre, de nem mindig tudják, honnan lehetne tanulni. 

bigstock-personal-development-76070924.jpg

 1. Olvasd a Bibliát
 2. Olvass vezetői könyveket 
 3. Találj egy mentort 
 4. Tölts időt más vezetőkkel 
 5. Csatlakozz egy szervezethez
 6. Kérj visszejelzést, azoktól akiket vezetsz
 7. Elemezd a jelenlegi körülményeket 
 8. Reflektáj a múltbeli hibákra
 9. Írj fel célokat! 
 10. Iratkozz fel egy vezetői blogra vagy podcast-ra. 

 

Szólj hozzá!

10 dolog, amit a férjek szeretnének hallani feleségeiktől

2018. október 29. 07:52 - BenBacso

Nem olyan régen itt olvashattad, hogy mit szeretne egy feleség hallani a férjétől. Eljött az idő, hogy a másik oldalnak is adjunk lehetőséget. Mark Merill, frappáns eredeti cikkét itt tudod elolvasni. 

eylumbsofy-ovie-9-prasanja-ke-ja-zajaknuvaat-vasata-ljubovna-vrska-1.jpeg

Mark Twain egyszer megjegyezte a következőt: „Egy kis dicséret legalább két hónapig képes éltetni.”Egyetértek. Semmi sem tudja úgy energizálni a házasságot, mint egy jól megfogalmazott, frappáns dicséret vagy megerősítés. Miután itt a szervezetünkön belül végeztünk néhány felmérést, összegyűjtöttük azt a 10 dolgot, amit a férjek leginkább szeretnének a feleségüktől hallani. 


1. „Szeretek a feleséged lenni.” 

Amennyire egyszerűnek hangzik, a férjek legalább annyira akarják tudni, hogy a feleségeik a házasságukban elégedettek és igazán élvezik azt az időt is, amikor csak úgy együtt vannak. Mikor köszönted meg utoljára a férjednek, hogy elvett téged? Ne gondolkozz úgy, hogy úgyis tudja. Mondd el neki! 

2. „Te egy nagyszerű apa vagy.” 

A szíve mélyén minden férfi arra vágyik, hogy hősnek látsszon – különösképpen a gyermekei előtt. Mondd el a férjednek, hogy kifejezetten miért gondolod, hogy ő egy hős a gyermekeid szemében. Majd este, a vacsoránál, mondd el a gyerekeknek, hogy apa miért is annyira különleges. 

3. „Igazán vonzódom hozzád. Egy igazi férfi vagy!” 

Az, hogy a nők sokkal hiúbbak, mint a férfiak, csak egy mítosz. Ahogy a férfiak elkezdenek kopaszodni és a hasuk gömbölyödik, a megjelenésükkel kapcsolatban meglehetősen érzékennyé válnak. Sose csinálj viccet abból, hogy néz ki a férjed. Tudasd vele, hogy számodra mennyire sármos és mennyire vonzó. 

4. „Igazán nagyra értékelem a döntést, amit hoztál.” 

Amikor egy férfi döntést hoz, különösképpen ha nehéz döntést, az amit ilyenkor a legkevésbé akar, hogy a felesége a döntését elkezdje megkérdőjelezni vagy kritizálni. Sokkal inkább maga mögött akarja tudni a nőt, akit szeret és érezni a támogatását abban, hogy férjként képes jó döntéseket hozni. 

5. „Tudom, milyen fontos neked, hogy csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér. Támogatlak ebben is.” 

A családotok jövője a férjedet nagyon intenzíven foglalkoztatja. Ez azt is jelenti, hogy a családról gondoskodik anyagilag is. Ha van egy felesége akire számíthat, hogy bölcsen költi el a pénzt illetve emellett még spórol is, az a számára egy elképesztően nagy könnyebbség. 

6. „Annyira hálás vagyok a szellemi vezetésedért.” 

Mindannyian szorosan kötődünk az Istennel való kapcsolathoz és számos férfi a családjáról szellemileg is akar gondoskodni. Bátorítsd a férjed a hitében és vedd komolyan a szellemi vezetőként betöltött szerepét. 

7. „Annyira bölcs vagy.” 

Számos férfi problémamegoldónak született és élvezi ha a megoldás kulcsát megtalálja a gondolkodás által. Mellékesen ez az, amiért a férjed a problémádat mindig „megoldani” akarja, amikor csupán csak arra vágysz, hogy meghallgasson. Ha felismered a férjed mentális bátorságát és megdicséred az intelligenciáját, az a számodra egy nagyon komoly jutalmat fog eredményezni. Hangsúlyozd ki, hogy bízol a bölcs ítélőképességében. 

8. „Nagyra értékelem azt, hogy mennyire keményen dolgozol azért, hogy mindent megadj a családunknak.” 

Számos olyan dolog van az életben, amit a férjed nem tud az irányítása alatt tartani, de amit igen, az az erőfeszítés, amit nap mint nap tesz. Nagy megelégedéssel tölti el, amikor keményen dolgozik és látja az eredményét. A közvetlen ráhatás, az, hogy felelősségteljes férfiként létrehozhat valamit a semmiből, teljesen izgalomba hozza. Bátorítsd ezt a nagyszerű hozzáállást. 

9. „Nagyon köszönöm a segítséged ebben a dologban.” 

Amikor egy férfi szolgálatot tesz a feleségének, azt akarja, hogy ez fel legyen ismerve. Csak egy egyszerű köszönöm, amire szükség van. 

10. „Nagy hatást tett rám, ahogy ezt a helyzetet kezelted.” 

Néha a feleség az, aki rámutat arra, amit a férj rosszul csinált. Ugyanígy, ne felejtsd el tudatni, ha valamit sikerült jól megoldania. 

Szólj hozzá!

A 10 legnagyobbat növő baptista gyülekezet

2018. április 15. 13:37 - BenBacso

2018-ben is megtartotta éves közgyűlést a Magyarországi Baptista Egyház. Ezek az alkalmak jó alapot nyújtanak arra, hogy megnézzük hol is tartunk. Ezzel kapcsolatban sikerült összeszedni, hogy mely gyülekezetek nőttek nagyobbat 2017-ben. Miközben vannak mozgások a gyülekezet tagságában és egy olyan változó világban, mint a miénk ez természetes, ezek a növekedések történtek:church_community.png

Íme a lista:

 1. Vác (18 fős növekedés) 
 2. Veresegyház (15)
 3. Cegléd (9)
 4. Bodrog (8)
 5. Tordas (7)
 6. Szombathely (7)
 7. Rákoshegy (7)
 8. Pestszentimre (7)
 9. Rákoscsaba (6)
 10. Albertisra (6) 

Ezért Istené a dicsőség! 

Köszönet az adatokért, azoknak, akik feldolgozták a beérkezett statisztikai lapokat! 

Szólj hozzá!

Bob Moorehead Korunk paradoxona (részlet)

2017. december 02. 07:50 - BenBacso

shutterbug_sayings.jpg

Az épületeink nagyobbak, de a türelmünk kisebb; szélesebb autópályák, szűkebb látókörök; többet költünk, de szegényebbek vagyunk; többet vásárolunk, de kevésbé örülünk; a házak nagyobbak, a családok kisebbek; kényelmesebb az életünk, de kevesebb az időnk; több diplománk van, de kevesebb eszünk; a tudásunk nőtt, az ítélőképességünk csökkent; több a szakértő, mégis több a probléma; több kütyünk van, mégis elégedetlenebbek vagyunk; több a gyógyszer, kevesebb az egészség; sok vitamint szedünk, kevés eredménnyel. Túl sokat eszünk, túl sokat dohányzunk, túl felelőtlenül költekezünk, túl keveset nevetünk, túl sebesen vezetünk, túl gyorsan dühbe gurulunk, túl sokáig fennmaradunk, túl fáradtan ébredünk, túl ritkán olvasunk, túl sokat nézzük a tévét, és túl ritkán imádkozunk. A javainkat megsokszoroztuk, de az értékeink csökkentek; gyorsabb repülőkön utazunk, hogy hamarabb odaérjünk, s kevesebbet elvégezve hamarabb visszatérjünk; több szerződést írunk alá, mégis kevesebb a profitunk; túl sokat beszélünk, túl ritkán szeretünk és túl gyakran hazudunk. Megtanultuk, hogyan gondoskodjunk megélhetésünkről, de élni nem tudunk. Éveket adtunk az életünkhöz, de nem adtunk életet az éveinkhez.

Szólj hozzá!