Mit tehetek egy határozott napi rutinért?

Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy döntően magamnak osztom be a munkám és a feladataim. Ez nem mindig könnyű. Az utóbbi időben sokat foglalkozom azzal, hogy lehetene a napi rutin a hatékonyságom fejlesztésére. Első lépésként ezeket tartom fontosnak.

powerful-daily-routine_001.jpeg

A kreatív munka előze meg a reaktív munkát

Sokféle elvárás, több tucat email, telefonhívások és még ki tudja mi vár rád, ha egy munkanaphoz kezdesz. De tényleg ezzel kell kezdeni? Az időnk és az energiánk legjavát tényleg erre akarjuk fordítani? Hányszor találkoztam már azzal, hogy emailok és telefonhívások vették el az időt a számunkra igazán lényeges és a prioritásban kiemelt feladatok elől és a nap végén kifejezetten nem éreztük eredményesnek a napot? Éppen ezért érdemes a legfontosabb, nagyobb kreativitást és energiát igénylő feladatokkal kezdeni. Ezt kövesse csak a reaktív munka vagyis a különféle, kissé szétforgácsoló feladatok teljesítése. 

Hogyan építsek lépésről lépsére napi rutint?

Induljunk ki napi energiaszintünkből

"Ne az idődet menedzseld, hanem az életed!" Olvastam valahol John Maxwell-nél. A napi energiaszintünk változik. Reggel sokkal több energiánk van, mint a nap végén. Érdemes a feladatainkat úgy ütemezni, hogy ehhez alakítjuk.

Használjunk indítóimpulzusokat

Érdemes a nap kezdetén és egy-egy fontos tevékenység előtt, bizonyos szokványos cselekvéseket megtenni. Ugyan oda leülni, ugyan azt a zenét elindítani... Valami olyat tenni, ami szokásként jelzi saját magunknak, hogy itt most elkezdődik a "munka".

Szorítsuk korlátok közé a to-do listát 

Időről időre küzdök a teendőimmel. Volt, hogy egy napra annyi teendőt írtam össze amit egy hétig tartott elintézni. Aztán rájöttem, hoyg ettől csak frusztráltabb leszek. Ezért egy olyan listát készítek már, ami jól behatárolt. Kb 10-15 feladat van rajta, amit aznap feltétlenül el kell végeznem. A nap közben érkező teendőket is igyekszem rögzíteni, a 2 perces szabály szerint amit lehet azt rögtön megcsinálni. 

Tartsuk nyílván kötelezettségeinket

A feladatokra és a projektekre érdemes egy listát vezetni. Ezeken jól nyilván tudjuk tartani, hogy mindenféle kötelezettségünket. Nekem általában ez a 4 listám van:

  • Projektek- mindenféle egy lépésben nem megoldható feladatok
  • Todo- napi teendők 
  • Elintézendők- kb. azok a feladatok, amelyek nem határidősek,de fontosak
  • Félretett vagy csak ötlet- ide írom fel, ami 

Adjunk határozott keretet a napnak 

Mióta családom van igyekszem arra, hogy keretet adjak a hétnek és ezáltal a napnak. Vannak olyan rutinok, amelyek jól beváltak (pl. együtt reggelizünk és ez az én feladatom, hogy elkészítsem). A nap kezdése ez után indul kb. 7:30. Nem is a kezdés a nehéz, hanem a befejezés. Érdemes már előre megahtározni egy időpontot, ameddig a napot le szeretnénk zárni. Ez sokat tud segíteni! Tervezd meg a befejezést is! Ez igazán motiváló tud lenni! (Olykor pedig nem annyira...:) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benjaminbacso.blog.hu/api/trackback/id/tr2214102061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

benjaminbacso

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása