Keep Calm and Carry On- a történet mögötte

A második világháborút megelőző napokban a brit kormány egy plakátsorozatot rendelt.8aed70172a2792aefaf57188c8eb9ed7.jpg

A plakátok célja a légitámadásokkal riogatott lakosság közhangulatának javítása volt és morál fenntartása. Csupa nagybetűket használtak jól kivehető betűtípussal, és egyszerű kétszínű formátumot választottak. Az egyetlen kép rajta a VI. György koronáját ábrázoló rajz volt.

Az első plakát 1939 szeptemberében került az utcákra: A BÁTORSÁGOD, A VIDÁMSÁGOD ÉS AZ ELTÖKÉLTSÉGED FOG NEKÜNK GYŐZELMET HOZNI.

Nem sokkal ezután egy másik plakát is megjelent: VESZÉLYBEN A SZABADSÁG! VÉDD MEG MINDEN ERŐDDEL! Ez a két plakát látható volt a vasútállomásokon és a kocsmákban, a boltokban és az éttermekben.

Egy harmadik plakát is készült, de azt sosem kezdték terjeszteni. Több mint 2,5 millió példányt nyomtattak belőle, de senki sem látta őket, amíg csaknem hatvan évvel később egy észak-angliai antikvárium tulajdonosa Alnwick városban a Barter Books antikváriumban egy ládányi régi könyv között meg nem talált belőlük egyet. Ez állt rajta: ŐRIZD MEG A NYUGALMAD, ÉS TARTS KI!

Ugyanaz a korona, ugyanolyan stílus, mint az előző két plakát. De ez sosem került a nyilvánosság elé, csak készenlétben tartották egy extrém krízis, például német megszállás esetére. A könyvesbolt tulajdonosa bekereteztette, és kitette a falra.Mivel sokan látták, sokaknak megtetszett és szerettek volna belőle egy darabot. Végül elkezdték a sokszorosítást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://benjaminbacso.blog.hu/api/trackback/id/tr3816200674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

benjaminbacso

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása