Mi az egyháztörténelem?

oldmap.jpg"Az egyháztörténelem olyan teológiai tudomány, amely a Jézus Krisztus által alapított egyház idő- és térbeli növekedését tárja fel."(H. Jedin). Az egyháztörténet a teológia és a történelem határán fekvő diszciplína. Ilyen módon közelítünk hozzá. Jos Colijn azt mondja: "az egyháztörténészeknek nem lehet semleges módon foglalkozniuk az egyház történetével." Meglátásom szerint az ilyen kijelentés már sérti azt a célt, amelyet a történésznek maga elé célként állítani kell, vagyis a minél objektívebb megismerésre való törekvést.Ezt akkor is igaznak tartom, ha tisztában vagyok azokkal a vitákkal, amelyek éppen a történelem tudomány művelői között zajlanak, az objektív megismerés korlátairól. Tehát az egyháztörténelem tudomány, ilyen módon igényt kell tartania az egzakt és tárgyilagos szemléletre. Jól használhatóak a történelem segédtudományai (lásd Bertényi I. (szerk): A történelem segédtudományai) a minél pontosabb megértés szempontjából. 

Mint teológiai tudomány explicit hit kérdés is: az értelmezés, a történelem célját illetően. Az egyház ugyanis nem csak egy szociológiai csoport, hanem egy teológiai "szakkifejezés", amelynek alapvető meghatározása az isteni kinyilatkoztatásból származik. "Az egyház fejlődésének belső rugóit és mozzanatait sohasem lehet felvázolni, az egyházat lényegében sohasem lehet megérteni, ha abban a történelmi kutatás csak egy emberi társaságot vagy ideológiát lát." (Adriányi Gábor) Tehát ha szeretnénk megérteni az egyház történetét, meg kell értenünk magát az egyházat. Ahhoz pedig, hogy megértsük az egyházat, meg kell értenünk a történelmi kontextust amelyre reagál, amelyben él. 

Ezek a gondolatok vezetnek az egyháztörténeti kalandozásban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://benjaminbacso.blog.hu/api/trackback/id/tr456755055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

benjaminbacso

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása