Hogyan építsünk egy értékvezérelt szervezeti kultúrát?

5 lépés amit az elmúlt időszakban megtanultam arról, hogy hogyan érdemes céltudatosan és értékvezérelt módon szervezeti kultúráról gondolkodni. Amennyiben elfogadjuk Schein meghatározását: "A szervezeti kultúra nem más, mint a szervezet tagjai által elfogadott, közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere. Ezeket a szervezet tagjai érvényesnek fogadják el, követik s az új tagoknak is átadják, mint a problémák megoldásának követendő mintáit, és mint kívánatos gondolkodás- és magatartásmódot."  Különösen is az értékek tekintetében vetődött fel a kérdés: Hogyan lehet értékvezérelt módon a kultúrán változtatni?

2011_0001_543_07_a_szervezeti_magatartas_alapjai.jpg

1, Határozd meg a cselekvés alapján, mi lehet az érték 

Minden szervezetnek van valamiféle értékrendje. Ez lehet írott, kimondott vagy éppen ilyen módon nem meghatározott. Ugyanakkor minden szervezetnek van valamiféle értékepreferenciája. Ahogyan egy szervezet cselekszik, az megmutatja valójában milyen értékek vezetik. Az első lépés ezen értékek beazonosítása.

2, Azonosítsd vezetőként mi a te és más kulcsfontosságú vezetők legfontosabb értéke

Vezetőként érdemes innen indulni. Ehhez két diagnosztikai kérdés: Mi az ami lelkesít? Mi az ami összetöri a szíved? 

3. Szűkítsd le legalább 10 alá a megnevezett értékek számát 

Azt vettem észre, hogy a leginkább értékvezérelt szervezetek, akikról olvastam vagy tapasztalatot szereztem, néhány értéket vallottak magukénak. Ezen néhány érték köré szervezték az életüket. Ha minden fontos, akkor valójában semmi sem az. Ha mindent értéknek nevezel, akkor valójában semmit sem. 

4, Ha egyszer tisztán meg tudod fogalmazni, írd le röviden 

Andy Stanly-től hallottam, hogy "az emberek az integritást tisztelik a vezetőben, de az egyszerűséget követik." Érdemes egy jó mondatban összefogalalni, ami jól tükrözi az értékeinket. Fontos: Ha nem mozgat meg érzelmileg, akkor túl száraz. Ha nem motivál cselekvésre, keress mást. 

5, Az értékek formálják az embert, így pedig formálódik a kultúra  

A kultúra látható jeleiből, leht következtetni az értékek, hitek és hiedelmek nem látható szintjére. Ugyanakkor a szervezeteket emberek alkotják. Ha meg akarjuk változtatni, az embereknek kell segíteni változni.

 

Néhány hasznos link:

http://m.ludita.uni-nke.hu/repozitorium/bitstream/handle/11410/10442/Teljes%20sz%C3%B6veg%21?sequence=1&isAllowed=y 

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_543_07_A_szervezeti_magatartas_alapjai/ch12.html#id541283

https://www.jstor.org/stable/40862298?read-now=1&seq=2#page_scan_tab_contents

 

A bejegyzés trackback címe:

https://benjaminbacso.blog.hu/api/trackback/id/tr2215718546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

benjaminbacso

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása